REKLAMI GEÇ

NİKADOS KOCAYAYLA’YA YÜRÜDÜ

NİKADOS KOCAYAYLA’YA YÜRÜDÜ

Nikfer Kayak, Doğa Turizmi Gençlik ve Spor Derneği 22 Eylül Pazar günü Nikfer Kocayayla arasında yürüyüş gerçekleştirdi. 2013 Mart ayında kurulan ve hızla etkinliklere başlayan dernek yeni sezonda Nikfer Bozdağ’da da kayak faaliyetlerine başlayacak. Doğa ve spor birlikteliği sağlayarak çevreye karşı duyarlılık geliştirmek temel amaçlarından olan derneğin başkanı Hakan Keysan. Her yıl bu tür yürüyüşleri gerçekleştiren ve yeni kurulan dernek özellikle kış ayı boyunca…

/ DENİZLİSPORHABER / 24 Eylül 2013 Salı, 11:58

Nikfer Kayak, Doğa Turizmi Gençlik ve Spor Derneği 22 Eylül Pazar günü Nikfer Kocayayla arasında yürüyüş gerçekleştirdi.

2013 Mart ayında kurulan ve hızla etkinliklere başlayan dernek yeni sezonda Nikfer Bozdağ’da da kayak faaliyetlerine başlayacak. Doğa ve spor birlikteliği sağlayarak çevreye karşı duyarlılık geliştirmek temel amaçlarından olan derneğin başkanı Hakan Keysan.

Her yıl bu tür yürüyüşleri gerçekleştiren ve yeni kurulan dernek özellikle kış ayı boyunca tesislerin tamamlanması durumuna göre Nikferlileri ve Denizlilileri kayakla buluşturma çalışmaları da yapacak.

Kayak branşında kulüp başvurusunu da yapan NİKADOS , Denizli’de kayak sporu ile ilgili geçmiş tecrübelerden de yararlanarak yeni çalışmaların projesini yürütecek.  İlk karın Bozdağ’a düşmesiyle kara saygı yürüyüşü de yapacak olan dernek üyeleri bundan böyle Nikfer ve Bozdağ bölgesinde doğanın korunmasıyla ilgili çabalar da yürütecek.

NİKFERLİLİK BOZDAĞ’A BİR SAYGI GEREKTİRİR

Bizler bu saygıyı bize rüzgarını veren bu beyaz ve gizemli dağımıza her gün önünde eğilerek gösteriyoruz. Ve elbette onun doğasını koruma ve bilinçlendirme adına yapılacak çabalarla…

Yukarıdaki haber metni başkanlığını benim yaptığım ve en az benim kadar duyarlı, doğa dostu yoldaşlarımın katkısıyla büyüyen bir yolculuğun ilk adımıdır. Hepsine teşekkür ederim.

Biz bu yola başlarken adını her daim duyduğumuz ve Denizli’de ilk kez kayak adına önemli tarih yazan, Bozdağ’ın kayak merkezi haline dönüşmesinde uğraşları göz ardı edilemeyecek Fikret Kocaman’dan feyz aldık. Onun  deli kanı bilsin ki ondan sonra gelenlerde de akmayı sürdürecek. Teşekkürler Fikret Kocaman.

Bizler ilk adımı hayata atarken tamamen koşulların ve doğduğumuz yerin şansının bir ürünü olarak gözlerimizi açarız. Bu nedenle Nİkfer’de doğmanın şansına inanırız ama onun potansiyelini harekete geçiremezsek de kendimizi Nikfer’e ihanet etmiş sayarız. Burada Nikfer’e ve Nikfer’de doğmuşlara da bir teşekkür gerekliliktir. Oranın suyundan, toprağından ve insanından aldıklarımız için teşekkürler Nikfer, teşekkürler Bozdağ.

Madem ki Bozdağımızda kayak adına önemli adımlar atıldı. Tesisler yapılıyor. O halde burada biz Nikferliler öncelikle yerimizi almalıyız. Bizim doğamızın bir ürünü olan buraların, tarihimizin ve geleceğimizin talan edilmemesi için. Bozdağ’da kayak yapılacak ve bölgemizin olanakları dünyaya açılacaksa, bizler bu açılımın da ilk aktörüyüz. Son olarak bu potansiyeli harekete geçirip Nikfer’in kayak merkezi olmasına katkı veren politik, apolitik tüm değerli insanlarımıza teşekkür ederiz.

 

NİKADOS HER YIL KOCAYAYLA’YA YÜRÜYECEK

Hatta bu yürüyüşü Acıpayam’dan da başlatıp, Kocayayla’da Nikfer-Acıpayam buluşmasıyla zamanında göçer olmuş her iki bölgenin Nikferlileriyle kucaklaşacak. Bunu tüm o bölgenin ormanlarını, doğal hayatını koruma bilinci geliştirmek ve her ne nedenle olursa olsun doğa talanına karşı durmak için yapacak. Tam da burada el sallıyoruz, destek çıkıyoruz, Beyağaç anıt ormanlarını sahip çıkmaya giden doğa ve insan dostlarımıza.

Nikfer, çobanlık ve çiftçilik dönemlerinden günümüze kadar Yörük kültürünün yaşandığı bir bölge. 80’li yıllara kadar süren ve hayvancılıkla uğraşan Nikferliler özellikle Yassıhöyük ve Acıpayam pazarına hayvan satmaya giderlerdi. Yaz aylarında Çaman, Çatak ve Kocayayla yaylalarında konaklayan çobanlarımız hayvanlarını ve hayvansal üretimlerini bu orman yolunu kullanarak pazarlara götürür ve  alışverişlerini yaparlardı.

Günümüzde giderek ortadan kaybolan Yörük kültüne özgü yaşam tarzı, Nikferli çobanları ve çiftçileri yaylalardan çekerek düz ovalara getirmiştir. Eskiden geçimlerini yaylalardan sağlayan, çobanlık kadar çiftçilik yaparak geçinen köylüler zamanla buraları terk etmiş ve Yörük kültüründen uzaklaşmışlardır. Ancak bizim köklerimiz bu ormanların kuytularında yaşamayı sürdürür. Sırf bu nedenledir ki yaylalarımız bizleri kendine çeker. Bugün bu yaylalar şehirden yorulmuş ve o kaostan kurtulmak isteyen Nikferlilerin yeni yerleşim yeri olmuştur.

Köklerimize geri dönmek ve anılarımıza saygı göstermek için her yıl mayıs ayında NİKADOS olarak hem Acıpayam’dan hem de Nikfer’den bu yürüyüşü gerçekleştireceğiz. İlk kar yağınca da Bozdağ’a ve kara saygı yürüyüşünü Nikfer’den yapacağız. Sezon boyunca da sizleri kayak sporu ile buluşturmak için Bozdağ’da etkinliklerimizi hiç bırakmayacağız. Elbette bir diğer kardeş kulüp Nikferspor’la birlikte kayak branşında el ele çalışarak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı..