REKLAMI GEÇ

BİSİKLETİN MERKEZİ DENİZLİ

BİSİKLETİN MERKEZİ DENİZLİ

HAZIRLAYAN : İsmail Sezen – Hakan Yıldırım Türkiye’ de son yıllarda giderek aktifleşen bisiklet sporu aynı zamanda Avrupa Birliği uyum sürecinde de ekonomi, ekoloji ve sağlık açısından tartışılmaz faydaları nedeniyle ülkede yaygın olarak bisiklet kullanımının teşvik edilmesi, Denizli’nin ilkim ve coğrafi yapısının elverişliliği ile karşılaştırıldığında Denizli’yi bir bisiklet şehri haline ve zamanla Türkiye’de bisikletin merkezi konumuna getirmeyi hedeflediğimiz uzun vadeli bir projedir. PROJENİN GEREKÇESİ…

/ DENİZLİSPORHABER / 21 Kasım 2013 Perşembe, 09:24

HAZIRLAYAN : İsmail Sezen – Hakan Yıldırım

Türkiye’ de son yıllarda giderek aktifleşen bisiklet sporu aynı zamanda Avrupa Birliği uyum sürecinde de ekonomi, ekoloji ve sağlık açısından tartışılmaz faydaları nedeniyle ülkede yaygın olarak bisiklet kullanımının teşvik edilmesi, Denizli’nin ilkim ve coğrafi yapısının elverişliliği ile karşılaştırıldığında Denizli’yi bir bisiklet şehri haline ve zamanla Türkiye’de bisikletin merkezi konumuna getirmeyi hedeflediğimiz uzun vadeli bir projedir.

bis1

PROJEN GEREESİ

Bisiklet, Avrupa ülkelerinde en az futbol kadar yaygın bir spordur, ancak ülkemizde iklim ve coğrafi koşullar ülkenin büyük bölümünde bisiklete binmek için gayet elverişli olduğu halde yeterli ilgiyi görememiştir. Başlıca nedeni; bisiklet kültürünün halkımızdaki eksikliği bununla beraber insanların bisiklet sporuyla ilgili yetersiz bilgisi ve bakış açısıdır. İnsanları bilgilendirmek, bu eksikliği gidermek zaman alıcı bir süreç olsa da bunun en kolay yolu son yıllarda artan popülaritesiyle bisiklete binmenin getirileri ve sağladığı menfaatleri topluma entegre edip kalıcı bir temel oluşturmaktır.

950 bini aşan nüfusuyla Denizli de araç sayısı 309 binin üzerindedir, 3 kişiye 1 araç düşen şehrimizde son bir yılda araç sayısı yüzde 5,2 artmıştır(TÜİK). Şehrimizin giderek artan nüfusu, büyüyen ekonomisi ve büyükşehir haline gelmesi önümüzdeki yıllarda araç sayısının giderek daha fazla artacağının göstergesidir. Bununla birlikte hava kirliliğinin artması da bizi bekleyen en önemli sorunlardan biridir.  Trafik altyapısının, yolların durumunun ve park alanlarının bu artışa ne kadar cevap verebileceği de aşikârdır. Bu nedenle insanları hem ulaşım kolaylığı, hem çevreci hem de sağlıklı olması nedeniyle bisiklete binmeye yönlendirmek ilerleyen yıllarda şehrimizde yaşanacak bu sorunları hafifletecek aynı zamanda daha çağdaş ve modernbir görüntüye kavuşturacaktır.

Bu proje aynı zamanda Denizli Belediyesinin 2012-2016 stratejik planında belirtilen “Sağlıklı ve sürekli gelişen bir kentte; çağdaş kentsel dönüşümleri, güçlenen altyapısı, artan sosyal refah seviyesi ve önce insan anlayışıyla vatandaşlarımıza yüksek bir yaşam kalitesi sunmak” misyonunave “Gelişimde ve değişimde öncü, katılımcı, şeffaf, örnek ve model bir belediye olmak” vizyonuna bisikletin sağlıklı, sosyal ve çağdaş bir araç olması sebebiyle birebir uyum ve katkı sağlayacaktır.

bis2

HEDEFLER

7 den 70’e halka spor ve bisiklet sevgisi aşılayarak Denizli’yi bir bisiklet şehri haline getirmek.

Çevre kirliliği ile trafik sorununun azaltılması ve sağlıklı yaşam için bisikletin önemini vurgulayarak bisikletin ulaşım aracı olarak kullanılmasını yaygınlaştırmak.

Bisiklet Federasyonu ile koordineli ulusal ve uluslararası müsabakalar organize etmek.

Resmi bayramlarda tüm Denizli’nin katılabileceği bisiklet turları düzenlemek.

Engelli bireylerde bisiklet kullanımına yönelik etkinlikler düzenlemek.

Lisanslı bisiklet sporcu sayısını arttırmak.

Sadece erkek yol bisikleti branşında faaliyet gösteren ilimizde, bayanlar kategorisini, dağ bisikletibranşını ve Paralimpik tandem bisiklet takımını(görme engelliler)aktifleştirip, ulusal ve uluslar arası müsabakaların yanında olimpiyat oyunlarına milli sporcular yetiştirmek.

İlk, orta ve liseler arası bisiklet müsabaklarını geleneksel ve sürekli hale getirmek.

Okul takımları ve kulüp takımları ile paralel bisiklet sporcu sayısının arttırılması.

bis3

İÇERİK

Bisiklet görsel bir spordur, bir salon sporu olmadığı için de bu görselliği sokaktaki tüm insanların ayağına taşır ve ilgi çeker. Bu sebepten dolayıilk hedef merkezi bölgelerde yerel bisiklet müsabakaları düzenleyerek kitlelere bisiklet sporunu tanıtmak ve lisanslı sporcu sayısını arttırmaktır.

Okul Sporları:

Denizli merkezde 101 adet ilköğretim okulu,34 adet lise bulunmaktadır ve yaklaşık 32 bin öğrenci öğrenim görmektedir. Bu rakamlara göre okullar arası yaş gruplarına göre yapılacak müsabakaların getirisi oldukça fazla olacaktır. Bununla birlikte bu etkinlikler sırasında öğrencilere, ailelerine ve seyircilere proje hedeflerinde yer alan bisikletin faydaları ve önemi ile ilgili verilecek seminerler, el broşürleri ile hedef kitleyeen verimli şekilde yerinde erişilmiş olacaktır.

Problem; Kendi bisikleti olmayan öğrencilerin katılımını sağlamak için bisiklet temini ve broşürler için maddi kaynak.

Çözüm; Merkezi bölgelerde yapılacak müsabakalar büyük kitlere hitap edecektir ve belirli bir takvim dahilinde devam edeceği için(örn: ayda bir) sponsorlar için daha ilgi çekici olacaktır ve sadece bu müsabakalarda dönüşümlü olarak kullanılacak alt sınıf ekonomik bisikletler almak için maddi kaynak bu sponsorlardan sağlanabilir.

Sonuç;  Tüm erkek ve kız yaş kategorilerinde(örn:09-12, 12-14, 14-16 olmak üzere 3 kategori)  dönüşümlü olarak sadece müsabakalarda kullanılmak için temin edilecek 50 bisiklet kendi bisikleti olmayan 300 öğrencinin her ay müsabakalara katılmasını sağlayacaktır. Sene de 6 müsabaka düzenleneceği varsayılırsa bu rakam bisikleti olmayan 1800 öğrencinin spor yapmasını ve bisiklet sporuyla ilgili tecrübe, bilgi ve birikimi kazanmalarını aynı zaman da Denizli’deki en üstün yetenekli sporculara erişmemizi sağlayacaktır. Bununla beraber bu müsabakalara lisansla katılım kabul edileceği için lisanslı sporcu sayısında da anlamlı bir artış olacaktır.Son olarak lisanslı sporcu sayısının fazla olması ve kaliteli sporculara erişimin kolaylığı sebebiyle başarılı ve milli sporcular daha çok yetişecek bu sporcuların getirdiği ulusal ve uluslar arası başarılar ile Denizli’nin adı daha çok duyulacaktır.

Bisiklet Rotaları:

Halkı 7 den 70’ e bisiklet kullanımına teşvik etmek amacıyla, zorluk derecelerine göre sınıflandırılmış, kilometreleri, eğim haritaları, parkur içerisinde geçilen tarihi ve turistik yerleri, ortalama sürüş sürelerini ve buna bağlı yaklaşık olarak yakılan kalorileri belirten detaylı ve görsel parkur haritaları hazırlanarak, merkezi yerlerde (örn: Çınar meydanı, çamlık girişi vb) sabit bir tabela ile halka sunulması. Bununla beraber insanların parkur boyunca takip etmeleri için parkur işaretlemelerinin yapılması.

bis4

Problem; Hazırlanan haritaların tabela haline getirilmesi ve parkur işaretlemesinde kullanılacak materyaller(küçük yön okları vb.) için maddi kaynak ve gerekli izinlerin alınması.

Çözüm; Harita tabelalarının köşelerine yerleştirilecek reklamlar ve parkur dahilindeişletmesi bulunan yerlerin haritada gösterilerek reklamlarının yapılması ile elde edilecek reklam gelirleri kullanılacak materyaller ve bu materyallerin yerleştirilmesi vb işlemler için yeterli maddi kaynağı ve ilerleyen zamanda ise ekstra kazanç sağlayacaktır. Çünkü merkezi yerlerde bulunacak olan bu haritalar, bisiklet rotası olduğu gibi aynı zamanda bu rota içerisinde bulunan cafe, restoran vb yerlere gidiş yönünü de tarif edecektir, bu da rota içerisinde bulunan işletmeler için oldukça elverişli bir reklam aracı olacaktır.

Sonuç;  Merkezi yerlerde bu rotaların tabelalar ile sergilenmesi ve parkur boyunca yapılacak işaretlemeler şehri daha çağdaş bir görüntüye kavuşturacaktır. Aynı zamanda bu görseller halkta bisiklet sporu ile ilgili farkındalık kazandıracaktır,  insanlar bisiklete binerken kendilerini daha güvende hissedeceklerdir. Bu da bisiklete binen kişi sayısını olumlu derecede arttıracaktır. İlerleyen zamanda bu yapı, Alanya, İstanbul gibi ülkemizin birçok yerinde örnekleri bulunan kredi kartı ile self servis kiralanabilen bisiklet sistemi getirilerek daha da zenginleştirilebilir.

Profesyonel Müsabakalar;

Bisiklet Federasyonunun faaliyet programında yer alan müsabakalar uzman bir ekip tarafından profesyonel bir organizasyonla yapılmaktadır. Bariyerler, start-finiş tagları, foto finiş, transponders sistemleri, ses-görüntü sitemleri vb gibi bir çok görsel işitsel materyaller kullanılır. Bu da seyir kalitesini ve seyirci potansiyeli yüksek tutar. Aynı zamanda federasyonun düzenlediği her yarış ulusal basında yer almaktadır, özellikle TRT her hafta yayınladığı “Bisiklet Dünyası” isimli programında Bisiklet Federasyonunun her yarışını çekip yayınlamaktadır.

Her sene ortalama 10 adet uluslar arası dağ bisikleti müsabakası organize eden Bisiklet Federasyonundan talep edilirse rahatlıkla bu müsabakalardan birine ev sahipliği yapılabilir. Bu müsabakalara tüm dünyadan ve Türkiye’den 300 kadar sporcu katılmaktadır. Bununla beraber faaliyet programında yer alan ulusal yol yarışlarından birine de talep edilirse ev sahipliği yapılabilir.

Problem; Ulusal yol bisikleti müsabakalarına ev sahipliği yapılması durumunda yarışın yapılacağı yolun kapanması nedeniyle trafik problemi yaşanabilir.

Çözüm; Son yıllarda bisiklet yarışlarının parkur profili daha çok döngülü olarak düzenlenmektedir. Yani en az 8-10 km uzunluktaki bir parkurun belirlenip kategorilere göre tur sayılarının hesaplanıp yarışın tur şeklinde düzenlenmesidir. Bu sistem eskiden ana yollarda gidiş-dönüş olarak yapılan yarışlarda yaşanan trafik problemlerini azaltmış aynı zamanda seyirci kitlesini arttırmıştır. Bununla beraber yarışın yapılacağı parkur bölgesinde müsabaka tarihinde önce yapılacak duyuru ile insanlar trafik konusunda bilinçlendirilebilir, böylece hem yarışın duyurusu yapılmış hem de parkurun trafiğe kapanmasıyla ilgili halk bilgilendirilmiş olacaktır.

Sonuç; Hem Türkiye hem de dünyadan sporcuların katılacağı bu müsabakalar Denizli’nin adını duyuracaktır aynı zamanda kendi evinde yarışmanın ve parkur tecrübesinin avantajı ile yarışacak ilimiz sporcularının başarı şansını daha da arttıracaktır. Çamlık gibi merkezi bir bölgede düzenlenecek uluslar arası dağ bisikleti müsabakası, yapılacak duyurular ile de desteklenirse görsel bir şölen haline gelip büyük kitlelere hitap edebilir. Bu da insanlarda bisiklet sporuyla ilgili merak uyandıracak ve bisiklet sporuna olan ilgi ve alakayı arttıracaktır. Halkın bisiklet sporunu tanımasına olanak verecektir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı..
 

davut urcu   -  Bağlantı 9 Nisan 2014, 15:43

tebrikler başarılarınızın devamını dilerim