REKLAMI GEÇ

BÜYÜKŞEHİR YASASI

BÜYÜKŞEHİR YASASI

    İlimizde toplam 75 faal futbol kulübü bulunmaktadır. Bu kulüplerden 28 tanesi merkezde, 22 tanesi 6360 sayılı büyükşehir yasası ile kapatılan kasabalarda, 21 tanesi ilçe ve ilçe merkezinde, 4 tanesi de mahalleye dönüşen eski köylerde bulunmaktadır. Ülkemizde futbol, bir iki yöneticinin ve amatör fedakarlıklarla uğraşan antrenörlerin elinde varolma mücadelesi vermekte, onların emeğiyle yaşamaktadır. Futbolu seven bir avuç genç bu amatör kulüplerde zevkini tatmin…

/ DENİZLİSPORHABER / 3 Temmuz 2014 Perşembe, 09:20

 

İlimizde toplam 75 faal futbol kulübü bulunmaktadır. Bu kulüplerden 28 tanesi merkezde, 22 tanesi 6360 sayılı büyükşehir yasası ile kapatılan kasabalarda, 21 tanesi ilçe ve ilçe merkezinde, 4 tanesi de mahalleye dönüşen eski köylerde bulunmaktadır.
Ülkemizde futbol, bir iki yöneticinin ve amatör fedakarlıklarla uğraşan antrenörlerin elinde varolma mücadelesi vermekte, onların emeğiyle yaşamaktadır. Futbolu seven bir avuç genç bu amatör kulüplerde zevkini tatmin etmekte, futbola dair hayallerini yaşatmaya çalışmaktadır.
TFF’nin her yıl çıkardığı amatör futbol kitapçığı statüsüne göre yaşamaya çalışan bu kulüplerin sırtına ağır parasal yük binmekte, maddi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. En basit bir takımın dahi ikinci amatör kümeye katılabilmesi için bir antrenörle zorunlu sözleşme yapması gerekmektedir. Lige katılım payı, federasyon ve TFF üye payı, antrenör sözleşmesi ile birlikte daha sezon başlamadan 1500 TL’yi kulüpler federasyona yatırırlar.
Sadece bir futbolcu transferi için geçtiğimiz sezon 700 TL, TFF ve ASKF payı olarak zorunlu yatırıldı. Bu yıl fiyatlar ne olur henüz bilmiyoruz. Kulüplerin sporcuya vereceği miktar, forma, ayakkabı, antrenman malzemeleri derken bir sezonluk malzeme gideri asgari 3.000-5.000 TL’dir. Ulaşım, sağlık, yemek gideri olarak da ortalama 2.000 TL eklesek hiçbir altyapı ligine katılmayan bir ikinci amatör küme takımı sezonda zorunlu 5000-8000 TL para harcar.
Bu maliyete 6360 sayılı büyükşehir yasasıyla kapanan belde futbol kulüplerinin sayısının 22 olduğu düşünülürse önümüzde ciddi bir sorun durmaktadır. Kulüplerin kapanması sorunu.

AMATÖR KULÜPLER ÇOCUK VE GENÇLERİMİZİN GELECEĞİDİR
Zaten ekonomik sorunlar yüzünden kapanma aşamasındaki bu kulüpler az da olsa belde belediyelerin olanaklarıyla sorunlarının önemli bir kısmını karşılayabiliyorlardı. Bugün tamamen ilçe belediyelerinin inisiyatifine kalan 22 belde, 4 köy takımının geleceği ne olacaktır?
Merkezden yönetim tekeline dönüştürülen yeni büyükşehir yasası ile her şeyin çok iyi olacağını, hizmet kalitesi ve olanağının artacağını ve hatta her mahalleye spor sahaları yapma, çocuk ve gençliğe eğitim, kurs ve sosyal imkanlar yaratacağız sözü verenler, futbolumuzun lokomotifi olan bu spor kulüplerini kapanmaktan kurtarabilecekler mi?
Çözüm yolu olarak kulüpleri birleştirme meselesinden söz edilmeye başlandı. Bunun anlamı kulüplerin kapatılması demektir. Örnek olarak Çivril bölgesinde merkezde birkaç takımda birleşme fikri ile hareket edilse, kapatılacak eski belde yeni mahalledeki çocuk ve gençlerin, spor yapmak isteyen büyüklerin futbola katılma, müsabakalara gitme olanağı ne olacak? Özellikle yeni bir kulüp kurmanın yaptırımının çok ağır olduğu günümüzde kulüpleri kapatmak, spordan bir çok yeni gençlerin uzaklaşması anlamı taşıyacaktır. Oysa Avrupalı muadillerinden oldukça düşük seviyedeki lisanslı sporcu ve kulüp sayılarımız AB standartlarına göre trajik derecesinde düşüktür.
Öyleyse amatör futbol kulüplerimizi yaşatmak, çocuklarımızın ve gençlerimizin futbola katılımlarını genişletmek, zorunlu bir büyükşehir olma pratiği, verilen sözleri tutma olanağı ve çağdaş kent kültürünün olmazsa olmaz gereğidir.

SPORDA OLİMPİYAT VE BAŞARI, ÖRGÜTLENME VE TESİSLEŞMEYLE MÜMKÜNDÜR
Başbakanımız olimpiyatları almak için önemli bir tanıtım atağı başlatmıştı. Bunun anlamı sporu en ücra noktalara kadar ulaştırmaktır. Büyükşehir ve belde belediyelerimiz sadece akılcı bir yapılanma ve doğru bir organizasyonla kulüplerimizin bu sorunlarını kolaylıkla çözebilir. Bugüne kadar yapılan görece tesisler ve malzeme yardımları taktire değer.
Ama başarı ve geleceğe sporla, sağlıkla, kültürle bakmak, sporumuzun ilerlemesine destek olarak tesisleşmenin yaygınlaşmasıyla olanaklıdır. Denizli’de 28 futbol kulübü antrenmen ve maç yapacak yeterli saha, soyunma odası ve tesislere sahip değildir. Olanlar önemli bir işlev yürütüyor elbette, ama yetmemektedir. Sporda kaliteyi yakalamak için yetiştirici, geliştirici ve yarıştırıcı düzeydeki spor kulüplerinin sayısı ve etkinliğinin artması zorunludur.
Sadece kurslarla yetinen bir spor etkinliği geliştirici ve yarışmacı spor organizasyonlarıyla bütünleşemezse sportif hedeflere de ulaşılamaz. Bunun için de çözüm kulüplere destek olmaktan geçer.

ÖNERİLER
·         Büyükşehir gelirleriyle sabitlenmiş bir gelir kaynağından tüm spor kulüplerine katıldığı lig oranında pay ayrılmalı, malzeme ve maddi olarak desteklenmelidir.

·         İlçe belediyeleriyle eşgüdüm sağlanmalı, özellikle mahalle kulüplerinin kapanması önlenmelidir.

·         Özellikle kulübü olan mahallelerde kurslar açılmalı, yeni sporcular yetiştirilmeli, kulüp altyapısı oluşturularak lige katılım sağlamalıdır.

·         Her amatör kulübe U kategorideki liglere katılım oranında en az 5.000 TL’den başlayan maddi destekler ve malzeme verilmelidir.

·         Buralardaki sahalar düzenlenmeli, tesisler yeter hale getirilmelidir.

·         Halk Eğitim Merkezleri aracılığı ile lisanslı antrenörlerin çalışma, kurs açma ve lige katılma koşullarının sağlanması, sorunu ciddi oranda çözecektir.

·         Bu kulüplerdeki branş sayılarının arttırılarak diğer branşlarda da çalışmaların yürütülmesi sağlanmalıdır.

·         Kulüplerin ulaşım, sağlık ve yemek konusunda çözümler üretilmelidir.

·         Kulüp-okul işbirliği sağlanmalıdır.

·         Büyükşehir Belediyesinde bu organizasyonu yapacak örgütlenme veya yapılanma hiçbir siyasi tutum ve önyargı olmadan gerçekleştirilmeli, her branşta sporcu, kulüp ve yönetici desteklenmelidir.

SONUÇ
Önemli bir not. Adında belediye olan kapanan belde spor kulüpleri, 21 Aralık’a kadar kulüp isimlerini ücretsiz olarak değiştirebilirler. Aksi halde zorunlu olan bu değişikliği bu tarihten sonra ücret vererek yapmak zorunda kalabilirler.
Konu sadece spor kulüplerini ve yöneticilerini değil, 30 Mart seçimlerinden bu yana yapılanma mücadelesi veren belediyelerimizi de yakından ilgilendirmektedir.
Aşağıda bölgelerini yazdığımız kulüpler, geleceğe doğru bir yapılanma ve bakış açısı kazanmaları için geç kalmadan gerekli adımları atmalıdır. Denizli’de futbol ve diğer branşların başarısı ve geleceği buna bağlıdır. Sadece sportif başarı için mi? Hayır, sağlıklı ve sosyal kültürü gelişmiş çağdaş bir toplum olmanın da ön koşulu olarak…

KASABA TAKIMLARI: 22 Adet
Akhanspor, Akköyspor, Çıtak Yıldızspor, Emirhisarspor, Gürpınar Belediyespor, Irgıllı Belediyespor, Işıklı Belediyespor, İnceler Gençlikspor, Kaklık Belediyespor, Karahisar Belediyespor, Kelekçi Belediyespor, Kıralan Demirspor, Kızılcaspor, Kızılcabölükspor, Kocaderespor, Kutlubeyspor, Nikferspor, Pınarkent Belediyespor, Süller Nakliyatspor, Yatağanspor, Yenicekent Belediyespor, Yeşilyuvaspor,

KÖY TAKIMLARI: 4 Adet
Aydoğduspor, Karayahşilerspor, Kocayaka Emekspor, Sökmenspor,

İLÇE TAKIMLARI: 21 Adet
Acıpayam Gençlikspor, Acıpayam Merkezspor, Babadağ Gençlikspor, Baklan Gençlikspor, Bekillispor, Beyağaç Belediyespor, Buldan Belediyespor, Çal Belediyespor, Çamelispor, Çardak B elediyespor, Esnafspor, Honazspor, İğdir Kayagücüspor, Kalespor, Sarayköyspor, Serinhisarspor, Şahinspor, Tavas Birlikspor, Y.Çivril Belediyespor, Yeni Bozkurtspor, Yeni Güneyspor,

DENİZLİ MERKEZ TAKIMLARI: 28 Adet
Akkonakspor, Bağbaşı Zeytinköyspor, Başkarcı İdman Yurdu, Bereketlispor, Denizli Belediyespor, Denizli Eğitimspor, Denizligücü spor, Denizli İşitme engellileri spor kulübü, Denizlispor, Telekomspor, Dilmenspor, Dokuzkavaklarspor, İl Özel İdarespor, İncilipınarspor, Kaptanspor, Kazım Kayna k Lisesi, Konakspor, Kuşpınar Spor, Merkezspor, Merkezefendi Şirinköyspor, PAÜ, Pamukkalespor, Şemiklerspor, Şirinköyspor, Tekkeköyspor, Üçler Albayrakspor, Yeşiköyspor, Yetiştirme Yurdu,

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı..
 

İsmailÖzçakmak   -  Bağlantı 3 Temmuz 2014, 12:57

HocamBenimTakımıUnutmuşsun

Necati TAHAL   -  Bağlantı 3 Temmuz 2014, 09:47

Bugüne kadar zor şartlar altında mücadele veren her spor kulübüne destek çıkılmalı ,eksik olan alt yapı tesisleri bir taraftan ihtiyaca göre yapılmalıdır.Bunca verilen emek ve gençlerimizin geleceği inşallah boşa çıkartılmamalıdır.saygılarımla.