REKLAMI GEÇ

ACIYA EN DAYANIKLI REİN TAARAMAE…

ACIYA  EN  DAYANIKLI  REİN TAARAMAE…

TUR2014 de ilk iki gün sprinterlerin günüydü. Mark Cavendish duble yaparak iki etaba damgasını vurmuştu. Ama gerçek anlamda Turkuaz rekabetin yaşanacağı, sprinterlerin yanında bir çok bisikletçinin korkulu rüyası haline gelen, kraliçe etap olarak adlandırılan, 1850 metre yükseklikteki Göğübeli geçidinde noktalanan, %15 e varan eğimin yer aldığı, 185 kilometrelik Finike – Elmalı etabı bugün geçildi.   Etap saat 10:55’ de 152 sporcuyla Finike’den start aldı….

/ DENİZLİSPORHABER / 30 Nisan 2014 Çarşamba, 09:28

TUR2014 de ilk iki gün sprinterlerin günüydü. Mark Cavendish duble yaparak iki etaba damgasını vurmuştu. Ama gerçek anlamda Turkuaz rekabetin yaşanacağı, sprinterlerin yanında bir çok bisikletçinin korkulu rüyası haline gelen, kraliçe etap olarak adlandırılan, 1850 metre yükseklikteki Göğübeli geçidinde noktalanan, %15 e varan eğimin yer aldığı, 185 kilometrelik Finike – Elmalı etabı bugün geçildi.

Etap saat 10:55’ de 152 sporcuyla Finike’den start aldı. Yarışın 27. km’de ki Türkiye Güzellikleri Pirim kapısınından ilk geçen isim Neri Sottoli Takımından Mattia Pozzo olurken, etap sonunda Beyaz Mayoyu giymeyi garantilemiş oldu. Ayrıca etap içerisinde 44. ve 104. Kilometrelerde  tırmanış primleri ve 155. Kilometrede  sprint prim kapılarının olması etabın daha zevkli geçmesine neden oldu.

44. kilometredeki tırmanış prim kapısını ilk geçen isim   Astana’dan Valentine İglinskiy olurken, hemen arkasından Torku Şekerspor’dan Miraç Kal ikinci, Güney Afrika takımı MTN Qhubeka’ dan Dennis Van Niekerk üçüncü ve  Amerikan takımı Unitedhealthcare’ den Marc Demaar dördüncü olarak puanları topladılar.

Tırmanış kapısından sonra, ataklar arka arkaya gelmeye başladı. Aramendıa Lorente Javier (Team Caja Rural ), Le Mevel Christophe (Team Cofidis ), Debesay Abrha Ferekalsi (Team Mtn – Qhubeka ), Van Speybrouck Pieter (Team Topsport Vlaaenderen Baloise), Frattını Davide (Team Unitedhealtcare ), Sıjmens Nico (Team Wanty Groupe Gobert) den oluşan 6 kişilik kaçış grubu oluştu.

Sonraki tırmanışlarda kaçış grubu bir fire vererek 5 kişi yoluna devam etti ve   yarışın bitimine 94 km kala ana grupla aradaki mesafeyi 6 dk 35 sn kadar açmayı başardı. Bu grup 104. km deki tırmanış kapısından geçerek puanları hanelerine yazdırdılar.

Aradaki farkın daha da açılmaması için Lotto Belisol ve MTN Qhubeka takımları ana grubun temposunu yükselterek 70 km kala farkı 2 dk’ ya kadar indirdi. Peletonun tempoyu yükseltmesi, aralarında Turkuaz mayoyu taşıyan Mark Cavendish’in de yer aldığı bir çok bisikletçi ana gruptan koparak arkada bir grup daha oluşturdu. Ana grupta tutunmayı başaran tek sprinter önceki yıllarda sprint etaplarını domine eden Andrei Griepel oldu. Sakatlıktan yeni çıkan Gorilla lakaplı bisikletçinin bu performansı Fransa Turunda neler yapabileceğinin bir göstergesi oldu beklide.

Son 40 km kala ana grubun önüne Astana takımı geçti ve son 15 km ye kadar tempoyu hiç düşürmedi. Amaçları takım liderlerini son tırmanışa kadar taşımak ve rakiplerini yıpratmaktı.

Son 28 km kala ana grupta 6 bisikletçinin yaptığı kaza izleyenleri korkuttu neyse ki çok ciddi yaralanma olmadı.

Tırmanış öncesi ilk atak 13 km kala Topsport Vlaanderen’li Jarl SALOMEIN’ den geldi. Bu atak sonrası Lampre ve Astana tempoyu iyice yükseltti ve bu kaçışa izin vermedi.

Tırmanışın ilk bölümleri ciddi olmayan ataklarla geçti. Ana grupta çok büyük parçalanmalar olmadı. Eğimin artmasıyla ve temponun hiç düşmemesi ana grubun sayısını giderek azalttı. Astana takımı ana grubun önünde kontrolü elinde tutmaya çalışırken tırmanışın başlarında kimsenin atak yapmaya niyeti yoktu ancak 8 kilometre kala Neri Sottoli  takımından Daniele COLLI öne doğru çıkan ilk isim oldu. Astana’nın tempoyu artırmasıyla gruptan kopmalar başladı, Torku Şekerspor’dan Nazım BAKIRCI ve Kırmızı mayoyu taşıyan Marc DEMAAR ana gruptan koptu. MTN-Qhubeka, Caja Rural,Cofidis ve Astana takımlarının kontrol etmeye çalıştığı son kilometrelerde Torku Şekersporun İspanyol sporcuları Juan Jose COBO ve David DE LA FUENTE ana grupta tutunmayı başardı.

Son 3km’ye girerken iyice azalan grup içerisinden Astana’dan Valentine IGLINSKIY atak yaptı ancak MTN Qhubeka’dan Merhawibu KUDUS GHEBREMEDHIN atağa hemen karşılık verdi. İkili tekrar ana grupla birleştiği anda   Cofidis takımından EsTANYO Ulusal Şampiyonluk mayonunu giyen Rein TAARAMAE atak yaptı, TAARAMAE’nin atağına ana grup karşılık vermezken bir süre sonra bu bisikletçiyi Orica Green Edge takımından Adam YATES yakaladı.

Son 2 km’ye girilirken TAARAMAE ve YATES ikilisi arkadaki grupla farkı 21 saniyeye kadar çıkardı. Aradaki fark iyice açılırken arkadaki grup birbirini kollamaya devam ederken neredeyse durma noktasına kadar geldiler ancak Rein TAARAMAE ve Adam YATES son 500 metreye giriyordu. Bu metreden sonra acıya en dayanıklı sporcu yarışı kazanacaktı ve son metrelerde Rein TAARAMAE tekrar atak yaparak  Elmalı zirvesini 5 saat 40 dakika 31 saniye ile geçen ilk isim olurken, Turkuaz mayoyu da üzerine geçirdi, arkasından Adam YATES ikinci ve arka grupta en iyi sprinti Cofidis’ten Romain Hardy yaptı ve üçüncü oldu.

50. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turuna yarın koşulacak 124 km’lik Fethiye – Marmaris etabı ile devam edilecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı..
 

devrim ardic   -  Bağlantı 30 Nisan 2014, 12:15

Ozet icin tesekkurler.kalemine saglik hakancim…