REKLAMI GEÇ

56 YAŞINDA DENİZLİ’NİN İLK IRONMAN’İ

56 YAŞINDA DENİZLİ’NİN  İLK IRONMAN’İ

Özel Sağlık Hastanesi Genel Cerrahı Fatih Tosun, Türkiye’de ikinci kez düzenlenen ‘IronMan Turkey 70,3’te parkuru tamamladı Denizli’nin ilk Demir Adam’ı oldu.

Selami Aydın / DENİZLİSPORHABER / 29 Ekim 2016 Cumartesi, 11:39

Ekstrem spor çevrelerinin yakından takip ettiği İronMan yarışları ilk kez Türkiye’ye taşındı. Antalya’nın Belek İlçesi’nde gerçekleştirilen IronMan Turkey 70,3 hafta sonunda gerçekleşti.

1300 sporcunun katıldığı triatlonda Denizli Özel Sağlık Hastanesi Genel Carrahı 56 yaşındaki Fatih Tosun da boy gösterdi.

1,2 mil yüzme, 56 mil bisiklet ve 13,1 mil de maratonu kapsayan yarışı başarı ile tamamlayan Tosun, Denizli’nin ilk Demir Adam’ı olarak tarihe geçti.

Tosun parkuru başarı ile bitirmenin mutluluğunu sosyal medya hesabında “Karşınızda Ankara Atatürk Anadolu Lisesinin, Hacettepe Tıp Fakültesinin, Kibele Evlerinin, Sağlık Hastanesinin hatta Denizlinin ilk IronMan’i var. Gardınızı ona göre alın” sözleri ile paylaştı.

29102016_ironman_ic1

KENDİSİNİ SÜREKLİ GELİŞTİRDİ
Denizli’nin ilk İron Man’i Tosun, organizasyonun kendi alanında Türkiye’de yapılan en zor, en büyk ve en uzun süreli triatlon ylarışı olduğunu hatırlatarak, “Tüm Türk triatlon sporcularının gönlünde İronMan’e katılmak vardır” dedi.

Yavaş ve kararlı bir gelişim gösterdiğini anlatan Dr. Fatih Tosun sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendi çapımda bir miktar yüzme ve bir miktar bisiklet sporu yapıyordum. İki yıl önce Pamukkale Bisiklet Derneği’ne katıldım ve gerçek bisiklet sporunu tanıdım.

2015 Mart ayında dernek üyeleri Runatolia yarışında 10 km koşmak için topluca gittiler, ben o zaman bir kez denedim 2 km bile koşamadım. Gruptan ayrı kalmamak için koşu çalışmalarına başladım, tahminimden hızlı ilerledim.  Kendi kendime çalışırken Mayıs ayında Master Atletizm yarışlarında dereceleri ve rekorları olan Çetin Çağatay beni pistte gördü, daha disiplinli bir eğitime aldı.  2015 Temmuz ayındaki Türkiye Masterlar şampiyonasına katıldım, 5.000 metrede bronz madalya kazandım, 10.000 de 5. Oldum.  Koşu mesafem gittikçe arttı, 2015 Ekim ayında Çanakkale’de 21 kilometrelik yarı maraton koştum.  10 km koşabilmek için hazırlandığım Runatolia’da Maraton kaydı yaptırdım ve Mart 2016 da 42 km koştum.

Bir sonraki hedef olarak asıl spor dalım olan bisikletle koşuyu birleştirip, bir de yüzme eklenen triatlonu düşündüm. Bir yarış bisikleti aldım ve yaz boyu yüzme antrenmanı yaptım.  Önce Eğirdir’750 metre yüzme 20 kilometre bisiklet ve 5 km. koşuyu kapsayan sprint yarışına katıldım. Eylül’de Kuşadası’nda olimpik triatlona (1500 m yüzme 40 km bisiklet 10 km koşu) katıldım. Bunlarda zorlanmadığımı görünce 1900 metre yüzme 90 km. bisiklet ve 21 km koşuyu kapsayan İronMan yarışlarına katılmaya karar verdik. İki arkadaş katıldık. Ben 20 dakika kadar önce bitirdiğim için Denizli’den ilk Iron Man unvanını aldım” dedi.

29102016_ironman_ic2

KİLO VERMEK İÇİN SPORA BAŞLAMIŞ
Özel Sağlık Hastanesi Genel Cerrahı Fatih Tosun spora başlamasındaki amacın fazla kilolarından kurtulmak olduğunu söyledi. Sigara tiryakilinin başladığı bir dönemde sporla tanıştığını aktaran Tosun, “Aşırıya varan kilolarımdan kurtulmak amacıyla spora başladım. Aynı dönemde yeni yeni sigaray tiryakiliğimde oluşuyordu. Bir anda sigaran nefret ettim ve kurtuldum. Kilolarımdan da kurtulmaya başladım.

Gece uykularım, sabah uyanmam, aşırı gerginliğim, stresim, kendimi işin dört duvarına sıkıştırmam, amaçsızlık, plansızlık, tatil yapmadan geçen yıllar, trafik dahil her alandaki agresiflik, yemek düzeni, barsak düzensizlikleri vs tüm sorunlarım kökünden çözüldü.

Tek sorun herkesin kendine uygun bir spora yönelmesi. Genel popülasyonda en uygun olarak haftada 4-5 kez 30-50’dak kadar tempolu yürüyüş yeterlidir. Bundan ötesi doktor kontrolünde, bünyenin izin verdiği ölçüde olabilir. Yalnız insanın uyum sağlama yeteneğinin tahminlerinizin çok çok üstünde olduğunu da benim durumum ispat etmektedir.

Bundan sonraki hedef, şimdilik ülkemizde düzenlenmeyen uzun mesafe triatlon yarışına katılmak. Yurt dışında katılmam gerekecek. Bunda 3800 m yüzme, 180 km bisiklet ve 42 km koşu arka arkaya yapılıyor ve yarış parkuruna göre 15 – 17 saat içinde tamamlanması gerekiyor. 2 hafta sonra katılacağım İstanbul maratonunda farklı bir taktikle 42 km koşup bu konuda kendimi deneyeceğim” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı..