REKLAMI GEÇ

Görme engelliler satranç turnuvasında kapıştı

Görme engelliler satranç turnuvasında kapıştı

Görme Engellileri bir araya getiren Satranç İl Birinciliği hafta sonu Teraspark’ta yapıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİSPORHABER / 19 Ocak 2015 Pazartesi, 13:24

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü görme engellilere yönelik satranç il birinciliği müsabakaları düzenledi. Engellerin satranç oynamaya engel olmadığı turnuvada, Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet İbanoğlu ile Teraspark Halkla İlişkiler Müdürü Mürşide Çırak sporcuları yalnız bırakmadı. Yarışmalara farklı derecelerde görme engeli bulunan 30 sporcu katıldı.

DEĞİRMENCİ “ENGEL TANIMAYAN SPORCULARIMIZI KUTLUYORUM”

Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci ödül programında kısa bir konuşma yaptı. Alışveriş merkezinin sıcak ortamında satranç yarışmalarının yapıldığını belirten Değirmenci; gerek ev sahipliği, gerekse hediyelerle destek olan Teraspark Yönetim Kuruluna teşekkür etti. Görme engelli sporcuları, yarışmalarda ki başarılarından dolayı kutlayan Değirmenci; satrançta lisanslı sporcu sayısı bakımından Denizli’nin ülke genelinde ilk sıralarda geldiğini söyledi. Dereceye giren sporculara madalyalarını takdim eden Değirmenci; sporcuların Türkiye Şampiyonasında Denizli’yi en iyi şekilde temsil edeceklerine inandığını belirtti.

Yarışmalar sonunda genel kategoride İsmail Demirel, gençlerde Erkan Önemli, bayanlarda ise Bahar Gürses birinci oldu. Sporculara madalyalarını ve hediyelerini protokol üyeleri takdim etti.

GÖRME ENGELLİLER NASIL SATRANÇ OYNUYOR?

Görme engelli sporcuların kabartma satranç takımları ile oynadıkları oyunda taşların renklerini birbirinden ayırmak için siyah taşların tepesine çivi takılıyor. Beyaz kareleri siyah karelerden ayırmak içinse koyu renk hanelerin parmakla hissedilebilecek oranda yükseltilmeleri yöntemi uygulanıyor. Oyuncuların düşünmeleri sırasında tahtaya dokunduklarında taşları devirmemesi için de 64 karenin tümünün ortalarına taşları sabitlemeye yarayan birer çubuk takılı. Böylelikle görme engelli bir sporcu elleri ile dokunarak algılayarak satranç oynayabiliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı..