REKLAMI GEÇ

Küspe yasak, boli serbest

Küspe yasak, boli serbest

İki yıl önce çıkan sirküler çok iğneli küspe takozlarını yasakladı, avcılar şimdi boliye yöneldi.

/ DENİZLİSPORHABER / 7 Temmuz 2014 Pazartesi, 13:53

SELAMİ AYDIN / Denizli’de sportif ve amatör balık avcılığının alışkanlıkları değişiyor. İki yıl önce yasaklanmış olmasına rağmen hala kullanılan iğneli küspe takozları artık ağır ağır terk ediliyor. Avcılar arasında küspeli takoz kullanımının hala yaygın olmasına rağmen, Avrupa’da uzun yıllardır kullanılan boli sistemleri artık av marketlerdeki yerini almaya başladı.
KÜSPELİ TAKOZ NEDEN YASAKLANDI?
Amatör amaçlı su ürünlerini düzenleyen tebliğle 2012 yılında yasaklanan iğneli küspe takozu kullanımı beraberinde bir çok tehlikeyi getiriyor. 4 ile 6 iğneli takımlar çoğunlukla zemine takılarak kopuyor ve geride kalan balıklar için ölümcül bir tuzağa dönüşüyor. İğne sayısı amatör avcılıkta öngörülenin üzerinde olmasının yanı sıra su dışında bırakıldıklarında küspeye meraklı büyük ve küçükbaş hayvanlar için de tehlike oluşturuyor.

İŞTE O MADDELER
Genellikle mısır, ayçiçeği ve haşhaştan elde edilen sıkıştırılmış küspeler yemleme için de kullanılabiliyor. 2012 yılında yayınlanan ve 2016 yılına kadar geçerli olan sirkülerde yemleme amaçlı kullanımına ilişkin bir değerlendirme yer almadı. 3/2 sayılı tebliğin 3 ve 13. maddelerinde küspeli takımların yasak olduğu açıkça ifade ediliyor. Küspeli takımların yanı sıra ağ, tırıvırı, pinter gibi gerekçelerin avlakta bulundurulmaları da kesinlikle yasaklanıyor.

BOLİ KULLANIMI YAYGINLAŞIYOR
Küspeli olta takımları kullanımının yasaklanmasının ardından iç su avcıları diğer seçeneklere yoğunlaşıyor. Boli kullanımı da son dönemlerde artış gösterdi. İğne altına muhtelif şekillerde bağlanan boli takımlarında yaygın olarak tek iğne kullanılıyor. Denizli’de son dönemlerde en çok rağbet gören avlaklar ise Yapraklı Baraj Göleti ile Beylerli Göleti olarak dikkat çekiyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı..
 

CEYCEY   -  Bağlantı 8 Temmuz 2014, 10:30

BURNUMUZUN DİBİNDE GÖKPINAR DERESİ GİBİ BİR GÜZELLİK VARDI BİR ZAMANLAR 4-5 ÇEŞİT BALIK YAŞARDI İÇİNDE. MAALESF ŞİMDİLER DE BALIK KALMADI .KİRLİLİK İSE CABASI. İNSANLIKTAN ÇIKMIŞLAR AĞ, SERPME VE POTA GİBİ YÖNTEMLERLE BALIK SOYUNUN TÜMÜNÜ KURUTTU