REKLAMI GEÇ

Geleneksel Türk Spor Oyunları Denizli’de

Geleneksel Türk Spor Oyunları Denizli’de

Denizli Belediyesi, TRT ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü arasında, Uluslararası Geleneksel Türk Spor Oyunları’na ilişkin protokol, Ankara’da düzenlenen törenle imzalandı. Denizli’nin tanıtımına büyük katkı sağlayacak oyunlar, 2010 Mayıs ayı içerisinde yapılacak.

/ DENİZLİSPORHABER / 6 Ekim 2009 Salı, 17:26

Geçtiğimiz aylarda Denizli Valiliği, Denizli Belediyesi ve TRT işbirliği ile ilki düzenlenen ve büyük ses getiren Uluslararası Türkçevizyon Müzik Festivali’nin ardından, Denizli bu kez Uluslararası Geleneksel Türk Spor Oyunları’na ev sahipliği yapacak. Denizli Belediyesi, TRT ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğünce ortaklaşa düzenlenecek Uluslararası Geleneksel Türk Spor Oyunları’na ilişkin protokol, Ankara Rixos Otel’de düzenlenen törenle imzalandı.
İmza törenine Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül’ün yanı sıra Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel, Mehmet Salih Erdoğan, Mithat Ekici ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

2010 Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilecek olan bu organizasyona ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyacaklarını belirterek konuşmasına başlayan Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Türk ata sporlarının binlerce yıllık geçmişinin bulunduğuna işaret ederek “Bu organizasyon, eski sporları insanımıza yeniden hatırlatacaktır” diye konuştu.

ZEYBEKCİ: BU BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR GURUR
Denizli’de geçtiğimiz aylarda gerçekleşen Türkçevizyon Müzik Festivali’nin büyük yankı uyardığına dikkat çekerek sözlerini sürdüren Zeybekci, “ Geçtiğimiz Haziran ayında Denizli’de TRT’nin destekleriyle Türkçevizyon adında Türkçe sözlü şarkıların söylendiği bir festival düzenledik. 10’nun üzerinde ülkeden katılan sanatçılar festivalde Türkçe sözlerle, Anadolu Türkçesiyle, Türkiye Türkçesiyle şarkılar söylediler. Festivalin yansımalarını Denizli’de ve Türkiye’de olumlu aldık. Bu sebepten dolayı tekrar TRT Genel Müdürümüze çok teşekkür ederim. Bu projeyi de her iki müdürlüğümüzle birlikte gerçekleştirecek olmamız bizleri bir başka sevindirdi. 2010 Mayıs ayında kültür coğrafyamızdaki ülkeleri Denizlide ağırlamaktan mutluluk duyacağız” dedi.

Oyunlarda sergilenecek geleneksel spor dallarının birçoğunun unutulmaya yüz tutmuş olduğunu hatırlatan ve organizasyonun bu sporları gelecek nesillere tanıtımı açısından önem taşıdığını dile getiren Zeybekci, “Unutulan, bizim unuttuğumuz bırakıp geldiğimiz ve Anadolu coğrafyasının birçok kösesinde hala varlığını sürdürmeye çalışan geleneksel sporların tekrar canlanması, tekrar hayat bulması için ve tekrar bize ait bir olimpiyat yapmak üzere yola cıktık. Bu bizleri çok heyecanlandıran bir fikirdir. Denizli Belediyesi olarak bir Anadolu belediyesinin böyle bir misyonla yola çıkması bize ayrı mutluluk veriyor. İnşallah önümüzdeki yıl 2010 Mayıs ayında TRT’nin büyük desteğiyle ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nün gözetiminde bu projeyi gerçekleştirmek istiyoruz. Biz inanıyoruz ki biricisini yaptığımız Uluslararası Geleneksel Türk Spor Oyunları hepimize bu sporları tekrar hatırlatmış olacak” dedi

JAPON GÜREŞİNİ DÜNYA TANIYOR
Sporun ülkelerin tanıtımına büyük katkı koyduğunu, bu amaçla geleneksel spor oyunları organizasyonuna da destek verdiklerini anlatan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ise Türk ata sporlarının Dünya’ya tanıtılması gerektiğini söyledi. Bazı ulusların kendi sporlarını en iyi biçimde dünyaya tanıttıklarına işaret eden Şahin, “Japonların bir Japon güreşi var, bunu canlı yayınlıyorlar ve tüm dünyaya kabul ettirdiler. Bizim ata sporumuz olan yağlı güreşleri sanki yavaş yavaş unutuyoruz ve biraz da böyle hafife alıyoruz. Halbuki çok önemsenmesi gerekli bir spor organizasyonudur” diye konuştu.

Şahin, “Amerikan futbolu ABD’de film ve televizyon dizilerinde çok fazla gösterildi ve tüm dünyanın kabul ettiği bir spor haline geldi. Geleneksel sporlarımızı da TRT’deki dizilerde lanse edebilir miyiz?” sorusu üzerine de, “Bunların bir şekilde senaryoya yedirilmesi gerekiyor. Yazılması gerekiyor ki oynayalım. Tabii ki bunlara yer veririz. Önemli olan bilgi, daha sonra ilgi, sonra da onu ekranlara taşımaktır” yanıtını verdi.

YAĞLI GÜREŞLERDEN GÖKBÖRÜ’YE
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül de dünyanın pek çok ülkesinin kendilerine özgü sporlara ilişkin büyük organizasyonlar düzenlediğini anımsattı. İsrail’de düzenlenen Maccabi Oyunları’nın dünyanın değişik yerlerindeki Musevileri bir araya getirdiğini ifade eden Akgül, Türk geleneksel sporlarının da aynı biçimde tanıtılabileceğini belirtti.
Bu amaçla yıllardır özellikle, Türk dünyasında ilgi gören ve büyük seyirci çeken geleneksel sporların geniş kapsamlı bir organizasyonla oyunlara dönüştüğünü anlatan Akgül, Uluslararası Geleneksel Türk Spor Oyunları’nın TRT, Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile Denizli Belediyesi’nin işbirliğiyle 2010 yılının Mayıs ayında gerçekleştirileceğini kaydetti. Sporların yayın haklarının TRT’de bulunduğunu belirten Akgül, bu oyunlarla ülkeler arasında işbirliğine de daha geniş bir zemin sağlanacağını ifade etti. Organizasyon kapsamında, gökbörü, cirit, yağlı güreş, aba güreşi, kuşak güreşi, at üstünde okçuluk, menzil okçuluğu, aşık ve çevgan sporlarına ilişkin müsabakalar düzenlenecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı..
 

Belediye Başkanı

Osman ZOLAN

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı

Genel Sekreter

Mustafa ÜNAL

Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter

Büyükşehir Rehber

Adres Denizli Büyükşehir Belediyesi, Altıntop Mah. Lise Cad. No:2 PK:20100
Tel: +90 (258) 280 20 20
Tel: +90 (258) 265 21 37
Sms: +90 (258) 265 21 37
Fax: +90 (258) 280 29 99
Mail: denizli@denizli.bel.tr

http://denizli.bel.tr/

/denizlibuyuksehirbld

Büyükşehir İlçe İrtibat

ACIPAYAM - 0541-612 33 38

SERİNHİSAR - 0541-672 70 64

KALE VE BEYAĞAÇ - 0541-612 33 44

TAVAS - 0549-541 23 30

SARAYKÖY VE BABADAĞ - 0533-667 39 41

BULDAN - 0541-672 70 16

ÇİVRİL VE BAKLAN - 0533-733 25 73 0549-744 58 82

ÇAL VE BEKİLLİ - 0549- 747 33 58

BOZKURT VE ÇARDAK - 0549-541 23 26