REKLAMI GEÇ

İŞTE SPORDA 2019’UN ÖNEMLİ OLAYLARI

İŞTE SPORDA 2019’UN ÖNEMLİ OLAYLARI

Yeni yıl geldi çattı. Geride kalan yıl sporda Denizli için çok önemli başarıların yaşandığı bir yıl oldu. Denizlispor yıllar sonra Süper Lig’e dönerken, kent basketbolda yeniden TBL seviyesine yükseldi. Amatör branşlarda uluslararası başarılar göğsümüzü kabarttı. İşte 2019’un getirdikleri…

Haber Merkezi / DENİZLİSPORHABER / 30 Aralık 2019 Pazartesi, 08:00

2019 Denizli için şanslı bir yıl oldu. Şampiyonluklar ve rekorlarla gelen geçen yıl kentin sporda adeta sınıf atlamasını sağladı. Şehrin lokomotif kulübü Denizlispor yıllar sonra süper lige dönerken basketbolda Merkezefendi Basket adını üst lige yazdırmayı bildi. Amatör branşlarda gelen bireysel başarılar ve elbette Türkiye rekorları göğsümüzü kabarttı. İşte 2019 yılında sporun hikayesi…

SARIKAMIŞ İÇİN TEK YÜREK OLDUK
Denizli, 6 Ocak’ta Sarıkamış Şehitleri için tüm yurtta gerçekleştirilen anma programlarının önemli bir parçası olmayı başardı. Kentte ‘Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü’ gerçekleştirildi, anma programı yapıldı. Yürüyüşe onlarca sporcu katıldı.

DENİZLİ HALTER ŞAMPİYONASINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Denizli yılın ilk önemli şampiyonasına ev sahipliği yaptı. Efsane halterci Naim Süleymanoğlu adına gerçekleştirilen Okul Sporları Türkiye Büyükler Halter Şampiyonası 17 Ocak’ta Denizli’de gerçekleştirildi.

BİSİKLETTE KÜRSÜ GÖRDÜK
Şubat ayı başında bisiklette sezonun ilk önemli yarışı gerçekleşti. Türkiye Bisiklet Federasyonu’nun 1. Etap Puanlı Yol Yarışları Mersin’de düzenlendi. Denizli takımı 4 ayrı kategoride 17 sporcu ile katıldığı 8 yarışın beşinde kürsü gördü.
Büyükler Yol Yarışı’nda Süleyman Urcu 96 kilometrelik parkuru ilk sırada tamamladı. Urcu 40 kilometrelik kriteryum yarışını da müthiş bir sprintle kazanmasını bildi. Masterlar yol yarışında Hakan Yıldırım tekerlek farkı ile ikinci oldu ve kürsü gördü. Yıldız B’de 14 yaşındaki Musab Arabacı ikinci oldu.

ATLETİZMİN KALBİ DENİZLİ’DE ATTI
Denizli’de yapılan Turkcell Türkiye Kros Ligi’nde sezonun şampiyonları ortaya çıktı. Ligde final niteliğindeki ikinci kademe yarışları 20 Şubat günü, Pamukkale Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Kros Parkuru’nda yapıldı.

ARİF ÖZEN AVRUPA İKİNCİSİ
Mart ayı başında Sırbistan’da düzenlenen U23 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Denizlili sporcu Arif Özen önemli bir başarı gösterdi. Türkiye’nin 2 altın 5 gümüş ve 11 bronz madalya kazandığı turnuvada Özen serbest stilde finalde kaybetti ve gümüş madalyanın sahibi oldu.

DAR BÖLGEDE DERECELER ELDE EDİLDİ
Denizlili Bisikletçiler 2019 Mart’ındaki Dar Bölge Bisiklet Yarışları’nda da kendini göstermesini bildi. Nazilli’deki yarışlarda Yıldız B’de Berkant Taşçı birinci, Musab Arabacı ikinci Said Mirza Erken ise üçüncü oldu. Denizli ekibi ilk üç sırayı başka bir kente kaptırmamış oldu. Hakan Yıldırım, Mustafa Tekin ve Ramazan Erken de kendi kategorilerinde birincilik gördü.

SERVERGAZİLİ KIZLAR DÜNYA DOKUZUNCUSU
Okul Sporları Genç Kızlarda Türkiye Şampiyonu olarak sezona damga vuran Servergazi MTAL bayan futbol takımı, Nisan ayında Sırbistan’da yapılan Dünya Şampiyonasında ülkemizi temsil etti. Sırbistan’ı 3-0, Hırvatistan’ı 10-0, Yunanistan’ı da güzel bir oyunun sonunda 2-0 yenen Denizli ekibi ikinci turda tekrar karşılaştığı ev sahibi Sırbistan’ı tek golle geçerek Dünya 9’uncusu olmayı başardı.

AVCIL’DAN ÜÇ TÜRKİYE REKORU BİRDEN
Nisan sonunda gerçekleştirilen Gençler Türkiye Halter Şampiyonası’na Mehmet Avcıl damga vurdu. 89 kiloda yarışan Denizlili sporcu koparmada 146, silkmede 175 ve toplamda 321 kilo kaldırarak üç ayrı kategoride Türkiye rekoru kurdu. Sporcu bu başarısının ardından 2020 Tokyo Olimpiyatları aday kadrosuna dahil edildi.

MERKEZEFENDİ LİGE ÇIKMAYI GARANTİLEDİ
Erkekler Basketbol 2. Lig A Grubu’nda normal sezonu lider olarak tamamlayan Merkezefendi Basket son 16 turunda Beylikdüzü Basket, play-off çeyrek finalinde ise Boluspor’u devirdi ve adını yarı finale yazdırdı. Yarı finalde Erzurum BŞB Gençlik ile ilk iki maçını içi sahada oynayan lacivert beyazlılar her iki maçı kazandıktan sonra deplasmanda rakibine uzatmalarda kaybetti.  7 Mayıs günü oynanan deplasmandaki ikinci maçta müthiş bir oyun ortaya koyan lacivert beyazlılar karşılaşmayı 63-78 kazanarak adını finale yazdırırken TBL’ye çıkmayı da garantilemiş oldu.

DENİZLİSPOR SÜPER LİGDE
Denizlispor 9 yıl önce veda ettiği Süper Lig’e geri döndü. 9 yıl boyunca zaman zaman 1. Lig’den de düşme endişesi yaşayan yeşil siyahlıların kaderi Mustafa Üstek’in başkanlığa getirilmesi ile değişti.
Kulübün borçlarını ödeyen, transferin önünü açan ve takımın başına Osman Özküylü’yü teknik direktör olarak getiren Üstek ligin altıncı haftasında Yücel İldiz ile anlaşmış ve takımı emanet etmişti. Bir süre sonra Üstek de başkanlık görevini Ali Çetin’e devretmişti. Ali Çetin önderliğindeki Denizlispor ligde kritik virajlardan geçme başarısı göstermiş son iki haftaya girildiğinde çok büyük bir avantaj yakalamasına rağmen lige çıkmayı garantileyememişti.  33. haftada kendi evinde ligden düşmesi kesinleşen Karabükspor’u konuk eden yeşil siyahlılar rakibini 6-0 gibi farklı bir skorla yenerek bitime bir hafta kala Süper Lig’e çıkmayı garantiledi. 12 Mayıs’taki maç sonrasında Horozlar 70 puanlı Gençlerbirliği’nin ardından 69 puanla sıralamada ikinci basamağa yerleşti ve en yakın takipçisi Hatayspor’a 5 puan fark attı. Süper Lig sevinci kentte coşkuyla kutlandı.

MERKEZEFENDİ BASKET ŞAMPİYON
Finale çıkarak TBL’ye yükselmeyi garantileyen Merkezefendi Basket – Lokman Hekim Fethiyespor’u 77-70 yenerek şampiyonluğunu ilan etti. Basketbol 2.Ligi’nde mücadele eden lacivert beyazlılar coach Şahin Ateşdağlı önderliğinde şampiyonluk kupasına da uzanmasını bildi. Lacivert beyazlılar final maçına 14 Mayıs’ta çıktı. Sinan Erdem Spor Salonu’ndaki karşılaşma sonrasında şampiyonluk kupasını TBF Erkek Ligleri Direktörü Derya Yannier’den alan Merkezefendi Basket büyük sevinç yaşadı.

DENİZLİSPOR ŞAMPİYON
Süper Lig’e çıkmayı garantileyen Denizlispor 18 Mayıs’ta sezonun son maçında İstanbulspor’u yenerek şampiyonluğunu ilan etti. Haftaya Gençlerbirliği’nin bir puan gerisinde giren Horozlar, İstanbul’da Aissati ve Ziya Alkurt’un ikişer Kehinde’nin de bir golü ile rakibini 5-2 yenmesini bildi. Evinde Adana Demirspor’a 2-1 kaybeden Gençlerbirliği 70 puanda kalırken Horozlar sezonu 72 puanla tamamlayarak şampiyonluk kupasının da sahibi oldu.

EFSANE’Yİ KAYBETTİK
Denizli’nin yetiştirdiği en önemli sporculardan biri olan 89 yaşındaki milli güreşçi Bayram Şit yaşamını yitirdi. Efsane güreşçinin ölüm nedeni yaşlılığa bağlı rahatsızlıklar olarak açıklandı. Türkiye’de elde ettiği başarıların yanı sıra 1951 yılındaki Akdeniz Oyunları’nda minderde altın madalya kazanan sporcu bir yıl sonraki Yaz Olimpiyatları’nda da tüm rakiplerini geride bırakarak altın madalya kazanmasını bilmişti. 1954 yılında Tokyo’daki Dünya Güreş Şampiyonası’nda da gümüş madalya kazanan milli efsanenin ölümü kentte büyük üzüntü yarattı.

DENİZLİLİ OKÇULAR OLİMPİYAT VİZESİ ALDI
Haziran ayı başında gerçekleştirilen Para Okçuluk Dünya Şampiyonası Hollanda’nın Hertogenbosh kentinde gerçekleşti. Klasik ve makaralı yay kategorisinde madalyalarla dönen milli takımda Denizlili sporcu Murat Turan, hem takım da hem de bireyselde ikincilik elde ederek olimpiyat kotasına girmeyi başardı. Öte yandan bir diğer Denizlili sporcu Sevgi Yorulmaz da makaralı yay takımda olimpiyat kotasına girmeyi başardı.

YOL YARIŞLARINDA ŞAMPİYONLAR GEÇİDİ
Temmuz ayı başındaki Türkiye Yol Yarışları’nda yine Denizlili bisikletçiler başarıları ile öne çıktı. Denizlili pedallar 8 yarışın beşinde kürsüye çıkmayı başardı. Bireysel Zamana Karşı’da Türkiye Şampiyonu Mehmet Erken yine şampiyon olmayı başardı. Süleyman Urcu’nun tekrar kürsü gördüğü yarışlarda +35’te Hakan Yıldırım bireysel zamana karşıda Türkiye Şampiyonu oldu. 13-14 yaş grubunda Musab Arabacı Türkiye ikinciliği elde etti.

YÜKSEK ATLAMADA İLK MADALYA ALPEREN’DEN
İtalya’nın Napoli kentindeki 30. Üniversite Oyunları’nda erkekler yüksek atlamada yarışan Türkiye Rekortmeni ve Avrupa beşincisi Milli Atlet Alperen Acet, eleme turlarının ardından çıktığı final yarışlarında sırasıyla 2.10m -2.15m -2.21m ve 2.24m’lik atlayışlar gerçekleştirdi ve gümüş madalyanın sahibi oldu. Yarışmada ikinciliği elde eden Acet, oyunlar tarihinde yüksek atlama branşında Türkiye’ye madalya getiren ilk atlet olarak tarihe geçti.

BİSİKLETÇİLERDEN TARİHİ BAŞARI
Bisiklette tarihi başarı ise Kasım ayında geldi. Federasyon takvimindeki Puanlı Yol Yarışları’nda Denizli daha önce görmediği şampiyonlukları gördü. 15 sporcunun katıldığı Aksaray’daki müsabakalarda Büyükler 18+’da Denizli ekibi takım halinde şampiyon oldu. 13-14 yaş grubu olan Yıldız B’de takım halinde ikinci masterlarda da yine takım halinde ikincilik elde etti. Ferdi genel klasmanda ise +35 masterlarda Hakan Yıldırım şampiyonluk elde etti. Yıldız B’de Musab Arabacı sezonu üçüncü sırada büyüklerde Süleyman Urcu ise dördüncü sırada tamamladı. Yıl boyunca Denizlili bisikletçiler gösterdikleri başarılar ile Bisiklet Milli Takımı’na davet aldı.

DAMLA SU DÜNYA İKİNCİSİ
Şili’nin başkenti Santiago’da Ekim ayında yapılan Dünya Karate Şampiyonasında tatamiye çıkan Denizlili Milli Sporcu Damla Su Türemen, ferdi katada dünya ikincisi olarak ülkemize gümüş madalya kazandırdı. Şubat 2020’de Denizlili sporcu milli forma ile Budapeşte’de gerçekleşecek Avrupa Karate Şampiyonasında ülkemizi temsil etme hakkı kazandı.

DENİZLİLİ SPORCULAR BALKAN ŞAMPİYONU
Makedonya’nın Üsküp şehrinde süren Ümit Genç ve U21 Balkan Karate Şampiyonası’ndan Denizli’yi ve tüm Türkiye’yi sevindiren haberler geldi.
Karate Milli Takımı bünyesinde müsabakalara katılan Denizlili sporcular Damla Su Türemen ve Mehmet Batuhan Özdemir altın madalyanın sahibi oldu. Mehmet Batuhan Özdemir daha önce de derecelerinin bulunduğu Derya Yannier ferdi katada Balkan şampiyonu oldu. Damla Su Türemen ise hem ferdi hem de takım olarak katada Balkan şampiyonu unvanını elde etti.

DENİZLİ BAŞARILI BİR YIL GEÇİRDİ
2019 yılı Denizli’ye daha pek çok branşta başarılar getirdi.  Geride kalan yılda Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde 9484 öğrenciye barınma hizmeti sağlandı ve bu öğrencilerin sportif ve kültürel aktivitelere katılmalarının önü açıldı.

PAÜ Yerleşkesi için inşaatı süren 7 blok halindeki yurdun tamamlanmasının ardından 2 bin yatak kapasitesi daha hizmete girecek.

Denizli Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü yıl boyunca pek çok kentte birlikte eş zamanlı etkinliklerin altına imza attı. Yıl boyunca altyapıya önem verildi, güreşte  Süleyman Demirci ve Süleyman Karadeniz bu çalışmaların ürünü olarak Türkiye şampiyonluğu sevinci yaşadı.

Bereketler’de çok amaçlı spor merkezinin inşaatı sürerken yeni yılda hizmete açılabilmesi için tüm olanaklar seferber edildi.

Tüm bu çalışmaların altına imza atan Denizli Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet İbanoğlu geride kalan yılı başarılı bir yıl olarak nitelendirdi.

Denizli’de il genelinde toplamda 337 spor kulübü ve 142.688 lisanslı sporcunun olduğunu söyleyen İl Müdürü İbanoğlu, 2019 yılında pek çok önemli başarıya tanık olduklarını yeni yılda yeni başarıların geleceğine inandığını söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı..
 

Belediye Başkanı

Osman ZOLAN

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı

Genel Sekreter

Mustafa ÜNAL

Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter

Büyükşehir Rehber

Adres Denizli Büyükşehir Belediyesi, Altıntop Mah. Lise Cad. No:2 PK:20100
Tel: +90 (258) 280 20 20
Tel: +90 (258) 265 21 37
Sms: +90 (258) 265 21 37
Fax: +90 (258) 280 29 99
Mail: denizli@denizli.bel.tr

http://denizli.bel.tr/

/denizlibuyuksehirbld

Büyükşehir İlçe İrtibat

ACIPAYAM - 0541-612 33 38

SERİNHİSAR - 0541-672 70 64

KALE VE BEYAĞAÇ - 0541-612 33 44

TAVAS - 0549-541 23 30

SARAYKÖY VE BABADAĞ - 0533-667 39 41

BULDAN - 0541-672 70 16

ÇİVRİL VE BAKLAN - 0533-733 25 73 0549-744 58 82

ÇAL VE BEKİLLİ - 0549- 747 33 58

BOZKURT VE ÇARDAK - 0549-541 23 26