REKLAMI GEÇ

İşte Yanal’ın başarı hikayesi

İşte Yanal’ın başarı hikayesi

Denizli tarihinde ilk kez bir teknik adam ülkenin en üst ligi şampiyonluğu yaşadı.

/ DENİZLİSPORHABER / 28 Nisan 2014 Pazartesi, 11:36

SELAMİ AYDIN / Kent tarihinde ilk kez Denizlili bir teknik direktör, Türkiye’nin en üst ligi olan Süper Lig şampiyonluğu yaşadı. Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal, zorlu sürecin sonunda lig sonunu beklemeden takımının 19 kendisinin ise ilk şampiyonluğunun altına imza attı. Bu büyük başarının arkasında bilime olan inanç ve onu futbol ile harmanlama yeteneğinin yanı sıra Denizli’nin toprak sahalarından yetişmiş bir gencin, iliklerine kadar işlemiş futbol sevgisi yatıyor. İşte Kazım Ersun Yanal’ın başarı hikayesi…

6 NUMARALI ÜYE
Denizli Futbol Antrenörleri Derneği’nin 6 numaralı üyesi olan Ersun Yanal, İzmirli ve anne ve Denizlili bir babanın evladı olarak ilk profesyonel futbol deneyimini Denizli’nin şirin ilçesinin takımı Sarayköyspor’da yaşadı. Kader o ki, Yanal’ın ilk teknik adamlık deneyimi de bu takımda gerçekleşti. Futbola olan merakı, araştırmacı kimliği ve başarısı onu kısa süre içinde dikkat çeken bir teknik adam profilinin ortasına oturttu.

ALTYAPIYI ÇOK İYİ BİLİR
Sarayköyspor’daki antrenörlük deneyimin ardından bir süre sonra Denizlispor ile tanışan Yanal, önce altyapı takımlarında daha sonra genç takımında görev yaptı. Yeşil siyahlıların hocasız kaldığı bir dönemde A Takımın başına getirildi. Sarayköyspor ile 3. Lig’de mücadele eden Yanal böylece ikinci kez profesyonel bir takımın başında sahaya çıkmış oldu. 1996 yılındaki bu kısa deneyimin ardından Yeni Salihlispor ile anlaştı ve bir sezon bu takımı çalıştırdı.

BİR DÖNDÜ PİR DÖNDÜ
Yanal’ın ikinci Denizlispor serüveni 1998 yılında başladıysa da bu gelişmekte olan kariyeri için bir dönüm noktasıydı. İki sezonda 65 maçta görev alan Yanal, takımı başarıdan başarıya koşturdu. Denizlispor’da geçirdiği iki sezon bir anda dikkatleri üzerine topladı. Ardından kısa süren bir Ankaragücü macerasından sonra tartışmalı bir şekilde Gençlerbirliği’nin başına geçti.

SÜPER BAŞARILAR
O dönemde ligin iyi takımlarından biri olan Gençlerbirliği’nin Ersun Yanal ile birlikteliği de iyi sonuç verdi. Bu takımla UEFA Kupası’nda Blackburn Rovers, Sporting Lizbon ve Parma gibi dev kulüpleri eleyerek çeyrek finale yükseldi. O sezon kupayı kaldıran Valencia’ya ikinci maçın uzatma bölümünde yediği tek golle elenirken, şampiyon takımı turnuva boyunca yenebilen tek takım olarak tarihe geçmişti.

İKİ KUPA FİNALI
Ersun Yanal önderliğindeki Gençlerbirliği o dönemde üst üste iki kez Türkiye Kupası’nda finale yükselmiş her iki finalde de Trabzonspor’a kaybetmişti. Gençlerbirliği macerasının ardından, Vestel Manisaspor ve daha sonra Trabzonspor Teknik Direktörü olan Yanal, Türk Milli Takım’ını da çalıştırdı. Dönemin önemli futbolcularından Hakan Şükür ile yaşadığı polemik nedeniyle büyük medya baskısı ile karşı karşıya kalan Yanal’ın haklılığı görevden ayrılışından hemen sonra ortaya çıkmıştı.

ESKİŞEHİR VE FENERBAHÇE
Yıllar sonra süper lige çıkan Eskişehirspor da Ersun Yanal’ın çalıştırdığı takımlardan biri oldu. Ligde kalıcı olmak isteyen Eskişehir temsilcisi Yanal ile ilk sezonu 5. ikinci sezonunu ise 8. sırada tamamladı. Bu takıma sözleşmesi sona erdikten sonra Aykut Kocaman’dan boşalan Fenerbahçe Teknik Direktörlüğü görevine çok zorlu bir süreçte geldi. Yanal, Fenerbahçe’nin 19. şampiyonluğunun en büyük pay sahibi olarak kayıtlara geçti.

BİLİME İNANDI
Türkiye’de teknik direktörler arasında bilgisayar kullanımını yaygınlaştıran, verilerle çalışmada önderlik eden, sürekli tıbbi ölçümlerle her oyuncu için gerekirse ayrı bir idman programı hazırlayan teknik direktör olarak önceleri şaşılarak takip edilse de haklılığı kısa süre içinde ortaya çıktı ve bu konuda da bir fenomen olmayı başardı. Celal Bayar Üniversitesi Spor Akademisi mezunu olan Yanal, psikologla çalışan ilk teknik direktörlerden biri olarak da kayıtlara geçti.

DENİZLİ GURUR DUYUYOR
Fenerbahçe’nin şampiyonluğu ile TÜFAD Denizli Şubesi (Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği) tarihinde ilk kez bir teknik direktör süper lig şampiyonu oldu. TÜFAD Denizli Şubesi Başkanı Bülent Fil bu şampiyonluğun kendilerine gurur verdiğini söyledi. Fil şampiyonluğun, Ersun Yanal’ın gelişiminin bir ürünü olduğunu söyledi.

DEMEK Kİ OLUYORMUŞ
İşte Bülent Fil’in sözleri: “Demek ki üç büyüklerde futbol oynamadan da süper lig şampiyonu olunabiliyormuş. Ersun hoca yıllarca tabandan tavana doğru giden süreçte, bizim gurur kaynağımız olmuştur. Her antrenöre örnek olacak nitelikte bir gelişim göstermiştir. Çok çalıştı, yıllar içinde büyük mesafeler katetti”

ARAŞTIRMACI BİLİME İNANAN HOCA
“Ersun hoca çok çalışkandır. Araştırmacı, bilime inanan, bilimi futbol ile harmanlayan ender insanlardandır. Biz onun için futbol dehası diyoruz. Ersun Yanal’ın başarı hikayesi tüm teknik direktörler için örnek bir süreçtir. Genç arkadaşlarımızın örnek almaları gereken bir insandır. Onun şampiyonluğu Denizli ve Türk antrenörleri için çok güzel bir örnek oldu”

FOTOGALERİ

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı..
 

GURAY   -  Bağlantı 28 Nisan 2014, 16:47

AYKUT YILDIRIM DEĞİL AYKUT KOCAMAN.

zafer   -  Bağlantı 28 Nisan 2014, 13:25

Fırsat verilirse şampiyonlar ligi kupasını ülkemize getirmeye aday bir teknik direktördür kendisi.tebrikler TOPRAĞIM….